- Almere van start met Tiny buurtje -

21 juli 2017

Almere van start met Tiny buurtje

Almere van start met Tiny buurtje

Eerste Tiny Houses op BouwEXPO in Almere Poort

Vandaag gaf wethouder Tjeerd Herrema met de komst van de eerste drie Tiny Houses het startschot voor de ontwikkeling van een ‘tiny buurtje’ in Almere Poort. De BouwEXPO Tiny Houses wil bijdragen aan de ontwikkeling van een nieuwe manier van bouwen; klein, betaalbaar en duurzaam.

Tijdens het congres ‘Klein wonen, de hype voorbij?’ werden door de wethouder in het centrum van het Homeruskwartier in Almere Poort de eerste Tiny Houses officieel geopend. Drie van de winnaars van de prijsvraag ‘ Bevrijd Wonen. Jouw Tiny House in Almere!’ presenteerden hun gerealiseerde ontwerp. Het Wikkelhouse, KODA  en Tiny Tim zijn goede voorbeelden van hoe je zelf een mooi en leefbaar klein huisje kunt bouwen. Na de prijsvraag van vorig jaar is het zo’n tien ontwerpers gelukt om een investeerder, bouwer en/of bewoner te vinden voor hun Tiny House. Zij kunnen hun droomhuisje in Almere Poort realiseren. De komende maanden worden ook de andere huisjes, elk in hun eigen tempo, gebouwd of geplaatst.

Onder een Tiny House wordt een betaalbaar en compact huis(je) verstaan met een woonoppervlak dat doorgaans kleiner is dan 50 m2, en dat op initiatief van de eigenaar/bewoner wordt ontwikkeld. Terwijl de Nederlandse huishoudens kleiner zijn geworden, zijn de Nederlanders juist steeds groter gaan wonen. Maar willen we dat nog steeds? Wethouder Herrema: “Steeds meer mensen zijn op zoek naar niet te dure, compacte en efficiënte huisvesting, om zo meer geld over te houden voor andere zaken in het leven. Klein wonen is bijna per definitie ook betaalbaarder. En aan betaalbare woningen is in Nederland grote behoefte. In Almere onderzoeken we de mogelijkheden om écht een serieuze bouwstroom op gang te brengen.”

Maar kunnen Tiny Houses ook mooi, duurzaam, goedkoop en één met de omgeving zijn? Kan een Tiny House voldoen aan het niveau van luxe dat wij inmiddels gewend zijn? Deze vragen wil Almere graag beantwoorden, want als snelst groeiende stad van Nederland heeft Almere altijd de nieuwste inzichten op het gebied van ruimtelijke ordening en woningbouw omarmd en in haar stad opgenomen. Tijdens de BouwEXPO Tiny Housing in Almere kunnen diverse inspirerende ontwerpen bekeken worden en lopende dit jaar komen er nieuwe modellen bij.

Onderdeel van Almere 2.0

Almere is hét ‘living lab’ waar vernieuwende woonconcepten worden gerealiseerd. Als onderdeel van het programma Almere 2.0 Vernieuwend Wonen worden vernieuwende woonconcepten gerealiseerd door het Woningbouwatelier, die ook landelijk in de belangstelling staan en elders gerealiseerd kunnen worden. Een voorbeeld hiervan is de BouwEXPO Tiny Housing Almere. Gemeente Almere, provincie Flevoland en het Rijk werken samen aan het programma Almere 2.0.

----------------------------------- 

Wikkelhouse: Een bijzonder, duurzaam en verplaatsbaar huis dat wordt gemaakt door golfkarton om een mal te wikkelen. De segmenten van karton zijn eenvoudig aan elkaar te koppelen, waardoor elk huis op maat gemaakt kan worden. Het huis kan na het wikkelproces in één dag worden neergezet. De breedte van 4.28 cm (binnen) en een nokhoogte van 3.16 cm zorgen voor een aangenaam, ruim interieur. Een simpel, doeltreffend bouwsysteem, dat binnen het casco veel vrijheid biedt voor afbouw (kasten, keuken, wc, douche) naar eigen keuze.

KODA house: De KODA (motto prijsvraag Walking Concrete) wordt per boot en vrachtwagen vanuit Estland vervoert. Een straight, ruim en open multifunctioneel Tiny House van 25 vierkante meter met dragende muren van betonelementen - aan de binnenzijde met hout bekleed -  een insteekverdieping en een inspringende gevel van glas. En zo geven ze aan: Grootte is niet het enige criterium. Denk bij het kiezen van een huis ook aan: gezond binnenklimaat, slim ontwerp, energie-efficiëntie, duurzaamheid of vrijheid van locatie.

Tiny Tim: De Tiny TIM (Timber Independent Mobile) is ongeveer 13 m2 groot en volledig autarkisch. De Tiny TIM heeft o.a. een energiedak met hybride zonnepanelen, windmolens, een groene water-zuiverende wand voor gerecycled drinkbaar water en een hele slimme inrichting.